Civil Ház Felsőzsolca
Akadálymentes nézet
Üdvözlet
Köszöntjük minden kedves Fülöp, Evelin nevű olvasónkat! Ma 2020. május 26. van.
Támogatás
Ha azlábbi oldalt beállítja böngészője kezdőoldalának, azzal támogatja egyesületünket.

http://www.keresve.hu/efezsolca
Köszönjük, hogy támogat minket.

Adója 1%-ával is támogathatja az egyesületet.
Adószámunk: 18442812-1-05
Városunk Felsőzsolca
     
Felsőzsolca 7300 lakosú város B-A-Z
megye középső részén, a Sajó folyó bal partján. A település a megye egyik legfontosabb közlekedési csomó­pontjában, az M30-as autópálya, a 3-as és 37-es számú főutak találkozásánál, a megyeszékhely től mindössze egy kilométerre, keletre fekszik. Vasútállomása a Miskolc-Nyíregyháza, illetve a Felsőzsolca-Hidasnémeti vonal mentén található.
Ez a kitűnő fekvésű, három folyó - a Sajó, a Bódva és a Hernád _ völgyének egybenyílásánál, az Alfóld és az Északi-közép­hegység határán elterülő vidék, mint a Várdombon előkerült leletek is bizonyítják, már az újkőkor óta otthont ad emberi közösségeknek. Első írásos említése 1281-ből származik. A 14. században a megye egyik jelentős, virágzó települése volt. Fejlődését az 1544-es török pusztítás törte meg. 1564-ben került a Rákóczi család tulajdonába, később a Dőryek és a Szirmayak birtokolták. 1848-49-es szabadságharc idején súlyos harcok folytak környékén. A cári csapatok és Görgey seregeinek összecsapásait Felsőzsolca is megszenvedte. A 19. század második felének gazdasági fellendülése, az iparosodó, közeli nagyváros Miskolc, kedvező körülményeket teremtett fejlődésének. Néhány évtized alatt lakosainak száma a többszörösére növekedett, felépültek új templomai, intéz­ményei, egyre többen az iparban és kereskedelemben találtak megélhetést.
A folyamat 1945 után is folytatódott. A megyeszékhelyen munkahelyet keresők közül sokan itt találtak új otthonra. A Sajó, mint természetes határ segítette elkerülni Felsőzsolca beolva­dását Miskolcba, megőrizve ezzel önállóságát. A kertvárosi jellegű, emberbarát arculatú település fejlett intézmény­rendszerrel és modern közművekkel segíti és szolgálja a helyi és - a térség központjaként - a környező települések lakosainak életét. Kitűnő fekvésű Ipari Parkja pedig további lehetőségeket kínál a fejlődéséhez.
 
 CIVIL HÁZ FELSŐZSOLCA
Bevezető
Civil Ház | Felsőzsolca
Felsőzsolca, Bolyai u. 2
3561
A felsőzsolcai Civil Házat az Együtt Felsőzsolcáért Egyesület és a Zsolca Kulturális Egyesület közösen üzemeltetik a sokéves NCA működési támogatásoknak köszönhetően.
 
Intézményünkben az egyesületek számára irodát működtetünk, valamit a felsőzsolcaiak számára biztosítunk helyet programok lebonyolításához, számítógép és internethasználathoz. Túlnyomó többségben saját egyesületünk tölti meg élettel a házat, hiszen minden hónapban tartunk itt egy rendezvényt. Az épület körülbelül negyven fő befogadására alkalmas, így kiváló hely a kis létszámú rendezvények lebonyolítására. A házat 2006-ban nyitottuk, azóta lát el szolgáltató központ feladatot Felsőzsolcán.
 
A Ház programja megtalálható a hírek menüpontban.